Тетевен отбеляза 150 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски

Днес отбелязваме 150 години от гибелта на националния ни герой – Васил Левски. Пред паметника на Апостола на свободата в гр. Тетевен своята почит и признателност към живота и делото му отдадоха кметът на Община Тетевен д-р Мадлена Бояджиева, зам.-кметовете Борис Врабевски, Красимир Красимиров и Тони Стоев, председателят на ОбС – Тетевен – Мария Стойчева, общински съветници, учители и ученици, граждани.

Своето слово към присъстващите произнесе д-р Бояджиева, а след нея Ивайло Шопски – основател на Пътуващо читалище „Бащино огнище“, запозна присъстващите с последните най-ярки моменти от живота на Апостола, като обърна внимание, че той не е бил предаден, а случайно заловен, за което говори факта, че турците дори не са знаели кой са задържали в този момент.

Кметът на Тетевен награди участниците в изложба на рисунки на тема: „Моят Левски“, която беше открита на 16 февруари в сградата на Общинска администрация, а в нея се включиха над 60 млади художника.

Програмата по случай годишнината продължи с музикални изпълнение и рецитали, специално подготвени от децата от ДГ “Васил Левски“, както и от МВГ „Вежен“ – Тетевен. Накрая, в знак на уважение към делото на Апостола, бяха поднесени букети и цветя пред паметника му.

Малко по-късно през деня, д-р Бояджиева бе гост и в с. Голям извор, където жители и гости на селото също се преклониха пред делото на Апостола на Свободата – Васил Левски. Тази година програмата по повод 150-та годишнина от гибелта на Левски започна с панихида в църквата, след което от пл. „Васил Левски“ до Къща-музей „Васил Левски“ премина факелно шествие.

Пред къщата-музей се състоя специално подготвена програма, а сред присъстващите бяха Илиян Маринов – кмет на с. Голям извор, Борис Врабевски – зам.-кмет Тетевен, гости и жители на село Голям извор.

Към събралите се своите слова поднесоха г-н Маринов и д-р Бояджиева, след което в знак на почит и признателност към бяха поднесени венци и цветя пред барелефа му.