Приветствие от д-р Мадлена Бояджиева по случай 1 ноември

Скъпи съграждани,
Днес е 1-ви ноември, а в Тетевен отбелязваме двоен празник – Денят на Тетевен и Денят на народните будители.

Преди всичко, бих искала да ви честитя Празника на Нашия град Тетевен – 1-ви ноември. Вече 142 години той е свободен, отхвърлил безвремието на робските окови. Утре ние отново ще се преклоним пред всички онези тетевенци и приятели на Тетевен, които завинаги оставиха сърцата си тук, за да ни има нас.

Тетевен завинаги ще остане едно от бунтовните български градчета, които не склониха глави пред сянката на ятагана, дори напротив, със всички сили и средства подкрепиха Националноосвободителните борби. Петвековното иго беляза България, но не стъпка тетевенеца, дори когато домът му изгоря до основи в далечната 1801 г., той събра сили да възроди Алтън Тетевен, да образова децата си, да отдели за благото на народа. В революционния процес Тетевенско беше крепостта на Апостола на Свободата, защото именно тук се учреди и Първия революционен комитет в Българско, в редиците на четите на Хаджи Димитър, Христо Ботев, Панайот Хитов и Филип Тотьо гордо застанаха десетки.

Тетевен винаги ще се гордее с Баньо Маринов, Петко Милев – Страшния, Дочо Мръвков, х. Станьо Врабевски, без чет са имената на героите ни. Днес и завинаги Боева могила, попила кръвта на стотици, ще е свещено място за тетевенци, които изстрадаха Свободата! Тетевенецът завинаги ще остане непримирим към несправедливостта, страха и раболепието, а по нашите улици винаги ще кънти камбаната на Свободата, както в утрото на 1 ноември 1877 г.!

Нашият край винаги е бил средище на културна и просветителска дейност, особен повод за гордост на всички нас. За нас 1 ноември е двоен празник, заедно с всички българи ние отбелязваме днес и Деня на народните будители.

Признателна съм на всички съвременни будители, които неуморно осветяват пътя ни и им благодаря, че влагат сили и енергия в добруването на нашето общество. Прекланям се пред пазителите на българския дух – нашите просветители, възрожденци, книжовници, пазители на традициите, словото и народната ни памет, всички онези, които не оставиха прахта да посипе историята на най-старата държава в Европа – нашата БЪЛГАРИЯ!

Уважаеми съграждани, бъдете смели, отговорни и непримирими като предците си и не забравяйте, че нашата свобода е наше право, което извоюваха други с много кръв. Не забравяйте още, че тя е задължението ни към идните поколения! Бъдете здрави!

Честит празник!