Д-р Мадлена Бояджиева: Участъкът от Ябланица до Боаза приключи предсрочно

Днес Премиерът Бойко Борисов откри учактъка от АМ „Хемус“ от Ябланица до Боаза. Цялостното доизграждане на „Хемус“ е основен приоритет в управленската програма на правителството, тъй като бъдещето на Северна България и модернизирането на региона е свързано със строителството на автомагистралата и осигуряването на бърза и безопасна пътна комуникация между София и Варна.

Това е едно от най-сложните за строителство трасета на автомогистралата поради морфологията на терена и специфичните геоложки условия. И въпреки това, стана предстрочно. Всички ние, живеещите в община Тетевен можем да се радваме на новата придобивка, чрез която достъпът до Тетевен ще бъде значително улеснен, каза д-р Бояджиева по време на събитието.

Автомагистралният участък между Ябланица и Боаза е с по две активни ленти и една аварийна във всяка посока на движение. Изградени са 5 селскостопански подлеза и 2 селскостопански надлеза, както и подлез при общинския път Брестница – Съева дупка. В отсечката между Ябланица и Боаза е най-големият армонасип, изграждан досега у нас – 45 метра общ насип, с височина от 25 м на армирания насип.

Става дума за почти вертикална стена на откоса като в конструкцията й са вложени специални укрепителни мрежи и системи. В строителството на отсечката са положени близо 104 000 тона асфалт, а за осигуряването на безопасността на движение са монтирани 40 км мантинели от най-висок клас и 24,5 км предпазни мрежи.

На различен етап на изпълнение са още 150 км от автомагистралата, които се финансират със средства от републиканския бюджет. Целта е строителството на цялото трасе да приключи до 2023 г.